XOPQBNMKK
Napkollektor elméleti alapok
Tartalomjegyzék
Telepítési útmutató
Napkollektor rendszerek - zárt rendszer
Napkollektor
Fűtőcső (heat-pipe)
Hőcserélős tartály
Napkollektorok rögzítő szerelvénye
Drain back rendszerű melegvíz előállítás
Telepítés, szerelés, tesztelés


Napkollektor

Napkollektorból sokféle létezik. A magyarországi klimatikus viszonyokra mi a vákuumcsöves napkollektort javasoljuk. Jelenleg ez a legfejlettebb technológia.

sun1

A fenti kép a síkkollektor és a csöves kollektor összehasonlítását mutatja délben. Merőlegesen beeső napsugárzás esetén nincs különbség a hőhasznosításban. A lenti képen láthatóan ettől eltérő időpontban, délelőtt vagy délután ferde szögben beérkező napsugárzás a síkkollektoron csak részben hasznosul, míg a csöves elrendezésnél a napsugárzás ilyenkor is merőlegesen esik be ugyanakkora felületen hasznosulva, mint délben.

sun2

A csöves elrendezésű kollektorok maximális hőhasznosítása egy hosszabb időszakban közel azonos, mérések alapján délelőtt és délután van egy enyhén kiemelkedő maximumuk, míg a síkkollektoroknak csillagászati délben, amikor a napsugarak pontosan 90°-ban érik el a földet, van a maximumpontjuk, a nap többi részében alacsonyabb mértékű a hőhasznosításuk. Ez olvasható le az alábbi grafikonról is.

hatasfokSC1

A csöves napkollektorokban a csöveket a jobb hőhasznosítás érdekében vákuummal szigetelik el a külvilágtól, és abszorpciós réteggel vonják be, hogy a begyűjtött meleget minél jobban benn lehessen tartani, minél kisebb legyen a környezetbe vissza- ill. kisugárzott hőveszteség. A vákuumcsövek hőhasznosítása a következő ábrán látható.

hatasfokvactubehu

Vákuumcsöves napkollektor felépítése:

collector9hu

A vákuumcsöves napkollektor működési elve a következő :

collect

Egymással párhuzamosan kapcsolt fűtőcsövek (heat pipe-ok) kapcsolódnak egy hőgyűjtő idomba. A fűtőcsövek gyűjtik össze a nap melegét (hőenergiát), azt átadják a hőgyűjtő idomban lévő folyadéknak. A napkollektorban így megmelegedett folyadékot vezetjük a melegvíztároló hőcserélő csőkígyójába, ahonnan lehűlve, energiáját a használati viznek átadva tér vissza. A napkollektorban mindíg ugyanaz a folyadék kering, ezért nevezzük ezt a rendszert zárt rendszernek.

A hőgyűjtő idomba a fűtőcsövek (heat-pipe-ok) fejrésze csatlakozik. A hőgyűjtő idomban lévő furat, melybe a fűtőcsövet kell beilleszteni, le van választva a kollektorban keringő hőszállító folyadéktól. Ez azt jelenti, hogy a hőgyűjtő idom összekötve a hőcserélővel feltölthető (és ellenőrizhető) a fűtőcsövek behelyezése nélkül is. Továbbá azt is jelenti, hogy a fűtőcső esetleges meghibásodásakor (például az üveg eltörésekor) nem kell megbontani semmilyen folyadékhálózatot. A vákuumcső egyszerű kihúzással illetve betolással cserélhető. A jobb hőátadás érdekében a fűtőcső behelyezésekor a fejrészt hővezető pasztával kell bekenni, és úgy behelyezni.

coll

A hőgyűjtő idomhoz kapcsolódóan az idom mellett egy vékony rézcső látható: ebben helyezkedik el a hőmérő szonda, mely az elektromos vezérléshez kulcsfontosságú adatot szolgáltat. A keringetést az elektronikus vezérlő áramkör csak akkor engedélyezi, ha az itt mért hőmérséklet magasabb, mint a használati melegvíztárolóban mért érték. Ezzel biztosítva azt, hogy ha nincs hőtermelés, akkor ne hűljön ki a használati melegvíztárolóban lévő melegebb víz.

A napkollektorok alkalmazhatóak még alacsony hőmérsékletű fűtés kiegészítő táplálására akár lakóházakban akár állattartó telepeken vagy növényházakban, ipari létesítményekben, nyaralóépületek temperálására (fagymentesen tartására) vagy nyáron medencék vizének a melegítésére.